zondag 29 maart 2015

Week 13: ons gezinsmoment rondom het verhaal van de intocht in Jeruzalem

Week 13: ons gezinsmoment rondom het verhaal van de intocht in Jeruzalem.

Zoals ik al eerder geschreven heb, volgen wij het boekje 'In het oog, in het hart' met Bijbelse kijktafels voor kinderen. Deze week is er een mooie kijktafel met voor iedere dag van deze week een zakje met een voorwerp wat te maken heeft met de laatste week van het leven van de Heere Jezus.
Deze kijktafel heb ik ook gemaakt. Voor ideeën kun je kijken in het boek of op het blog van de schrijfster.


Ons gezinsmoment ging over de intocht in Jeruzalem.

Ik maakte een weg op tafel van bruin inpakpapier. Uit de 'bijbelstudiedoos' (zoals de kinderen de doos noemen waarin ik op zondag altijd de spulletjes verstop die met ons gezinsmoment te maken hebben) kwamen een heleboel Playmobil poppetjes tevoorschijn. De kinderen mochten die langs 'de weg zetten'. Daarna moesten ze even hun ogen dicht doen, want de gouden koets moest ik nog tevoorschijn halen uit de doos, maar helaas was die een beetje uit elkaar gevallen. Maar tot vijftig tellen met je ogen dicht maakt het natuurlijk wel spannend... Wat zou er uit de doos komen? Gelukkig kon ik de 'gouden koets' binnen vijftig tellen weer repareren en taaadaa....de oogjes mogen open en ze zijn meteen enthousiast over de gouden koets, met daarin niemand minder dan koning Willem Alexander en koningin Maxima. Ik speelde een verhaaltje uit over dat de koning en de koningin in Dordrecht op bezoek kwamen en het stadhuis zouden bekijken. De kinderen vonden het leuk om mee te helpen de poppetjes en de koets te verplaatsen. Opeens werd de politie die bij de koets liep zenuwachtig, want er was iets vergeten bij het stadhuis, maar wat? Wat ligt er meestal op de grond als de koning en koningin ergens uitstappen? Ja heel goed, een mooie loper. Waar is de rode loper gebleven? Judah mocht de rode loper opzoeken in de doos en voor het 'stadhuis' leggen. Nu kunnen de koning en de koningin uitstappen en heel deftig over de rode loper naar binnen lopen.

 

 


We praatten er nog even over hoe belangrijk het is voor een koning en koningin dat ze op een deftige manier ontvangen worden. Dat ze vaak in een mooie koets of mooie auto rijden en dat er vaak een loper ligt waar ze overheen mogen lopen.

Daarna vertelde ik over een andere Koning. De Heere Jezus die Jeruzalem binnen kwam op een ezel. Dat dat al voorzegd was door Zacharia: Verheug u zeer, dochter van Sion! Juich, dochter van Jeruzalem! Zie uw Koning zal tot u komen, rechtvaardig, en Hij is een Heiland, arm en rijdend op een ezel, op een ezelsveulen, het jong van een ezelin (Zach. 9: 9).  
De mensen denken allemaal dat de Heere Jezus nu een aardse Koning wordt. Dat Hij Herodes weg zal jagen uit het paleis. Ze zijn blij, zwaaien met palmtakken en roepen: "Hosanna, gezegend is Hij die komt in de Naam van de Heere". De discipelen hebben hun jassen op de ezel gelegd en andere mensen leggen hun jassen op de straat, zodat de Heere Jezus erover heen kan rijden. Het lijkt net een echte koning. Maar als Hij in Jeruzalem aankomt gaat Hij de tempel binnen. Hij stuurt de koper en verkopers weg en er komen allemaal zieke mensen naar Hem toe. Hij geneest ze allemaal. De overpriesters en schriftgeleerden zijn boos. Ze zijn ook boos dat de kinderen in de tempel nog aan het roepen zijn: Hosanna, de Zoon van David. Maar de Heere Jezus zegt tegen hen dat juist de jonge kinderen de lof van de Heere zullen vertellen.
Wat fijn om dat laatste ook door te geven aan de kinderen. Daarom doen we ook deze gezinsmomenten: zodat ze Hem beter leren kennen en zodat ook uit hun monden Zijn lof gehoord zal worden! Ik moest denken aan de regel uit een lied:  "Geen andere Naam dan de Naam van Jezus, is het waard te ontvangen, de glorie en ere, de kracht en de lof in eeuwigheid". Daar is het ons als ouders om te doen in onze gezinsmomenten: Alles voor Hem!

We maakten met elkaar nog dit mooie werkje. Ondertussen luisterden we wat liedjes over het verhaal: Hosanna. Daar zijn veel mooie liedjes over te vinden op Youtube.

3 opmerkingen:

 1. Dank je wel dat je deze mooie momentenw wilt delen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi. Heb je een award gegeven. Ik hoop dat je hem wilt hebben! Kijk even op mn blog: elke-dag-een-geschenk.blogspot.nl
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig blogje! bedankt voor het delen, ik zag u via andere blogster...liefs

  BeantwoordenVerwijderen